Saga dla Rodaka – czyli spotkanie autorskie z Joanną Jax

Zapraszamy 3.10. o godzinie 17-stej do Filii nr 6 MBP w Olsztynie (ul. Jarocka 65) na spotkanie autorskie z Joanną Jax – autorką sagi o Von Beckach, sagi „Zemsta i przebaczenie”, oraz powieści „Długa droga do domu”.

„Debiut Joanny Jax („Dziedzictwo von Becków”) to napisana w wielkim rozmachem, wielowątkowa epicka powieść, ukazująca losy kilku pokoleń na tle ważnych wydarzeń dziejowych. Autorka, historię zakazanej miłości Polki i niemieckiego oficera oraz ich dalszych potomków ukazała nie zapominając o kontekście historycznym i obyczajowym. Wraz z bohaterami książki uczestniczymy bowiem w życiu przedwojennego Gdańska, by następnie przenieść się do oblężonego Krakowa i Olkusza, powojennego Berlina oraz Warszawy. Z kolejnymi stronami jesteśmy także w takich miejscach, jak Prowansja lat sześćdziesiątych, Zurych, Paryż oraz Londyn. Akcja powieści to przekrój czasowy niemal osiemdziesięciu lat – do czasów nam współczesnych. Czytelnika nie ominą więc trudne stosunki polsko – niemieckie, okrucieństwo wojny, życie w PRL-u, trudy emigracji oraz odzyskanie przez nasz kraj wolności.” (http://www.subiektywnieoksiazkach.pl/2014/10/dziedzictwo-von-beckow-joanna-jax.html)