…pro krajana

Všechno to začalo knihami, láskou ke čtení a touhou pomoci těm, kteří nemají snadný přístup k polské literatuře.

Proč Kazachstán? Téma Poláků z Kazachstánu mi bylo vždy blízké, často se o nich mluvilo v mém rodinném domě. V roce 2010 jsem podepsal zákon o repatriaci. To však podle mého názoru nestačilo. Naši krajané v Kazachstánu jsou velmi dychtiví naučit se svůj rodný jazyk a potřeba je o to větší, že jazyk polštiny je pro ně téměř cizím jazykem. Proto myšlenka reagovat na tuto poptávku.

Tak jsem zorganizoval sbírku polských knih.

A tím to neskončilo. Reakce Poláků předčila všechna očekávání. Podařilo se nám shromáždit obrovské množství knih, literatury v polštině s širokým průřezem témat, stylů a žánrů. To umožnilo výrazné rozšíření původního rozsahu akce “pro krajana”.

V roce 2017 byla jako její pokračování založena Nadace pro krajana. Původní sbírka knih měla být odpovědí na potřeby Kazachstánu. Díky svému úspěchu získal rozsah nadace mnohem širší záběr. Nabídka šíření literatury v mateřském jazyce je určena Polákům žijícím jak v Kazachstánu, tak v Pohraničí a v samotném Polsku. Kdekoli je potřeba, nadace nabízí pomoc a podporu.

Hlavním cílem Nadace pro krajana je organizovat pomoc a připravovat podmínky pro návrat Poláků z Kazachstánu do vlasti. Prostředkem k tomuto účelu je šíření znalostí polského jazyka, popularizace domorodé literatury, práce Poláků na pomoc krajanům, kteří zůstávají mimo zemi.

Vyzývám ke spolupráci soukromé osoby a instituce, které se zajímají o osud Poláků. Povzbuzuji vás, abyste se aktivně podíleli na našich akcích. Jsme otevřeni novým iniciativám, nápadům a jakékoli pomoci.

(Zakladatel Nadace pro krajana)

To byl případ našeho Plesu pro krajana