…для співвітчизника

Все почалося з книг, любові до читання і бажання допомогти тим, хто не має легкого доступу до польської літератури.

Чому Казахстан? Тема поляків з Казахстану завжди була поруч зі мною, часто виховувалася в розмовах в моєму сімейному будинку. У 2010 році я підписав законопроект про репатріацію. Але цього було недостатньо, на мій погляд. Наші співвітчизники в Казахстані дуже прагнуть вивчити рідну мову, і потреба в цьому ще більша, тому що мова польської для них є для них майже іноземною мовою. Звідси і виникла ідея відповісти на цю вимогу.

Я організував колекцію польських книг.

І на цьому це не закінчилося. Реакція поляків перевершила всі очікування. Нам вдалося зібрати величезну кількість книг, літератури польською мовою з широким перетином тем, стилів і жанрів. Це дозволило значно розширити початковий обсяг акції «для співвітчизника».

У 2017 році в якості його продовження був створений Фонд співвітчизника. Оригінальна колекція книг повинна була стати відповіддю на потреби Казахстану. Завдяки своєму успіху сфера діяльності Фонду отримала набагато ширший спектр. Пропозиція поширення літератури рідною мовою адресована полякам, які проживають як в Казахстані, так і на прикордоннику і в самій Польщі. Скрізь, де є потреба, Фонд пропонує допомогу та підтримку.

Головною метою Фонду співвітчизника є організація допомоги та підготовка умов для повернення поляків з Казахстану на батьківщину. Засобом для цього є поширення знання польської мови, популяризація рідної літератури, робота поляків для допомоги співвітчизникам, які залишаються за межами країни.

Запрошую до співпраці приватних осіб та інституції, зацікавлені в долі поляків. Я закликаю вас брати активну участь у наших акціях. Ми відкриті до нових ініціатив, ідей та будь-якої допомоги.

(Засновник Фонду для співвітчизника)

Так було з нашим Балом для земляка

Перейти до вмісту