Фундація

“Почни там, де ти є.
Використовуйте те, що маєте.
Роби те, що можеш”.
(Артур Еш)

Усе почалося з книжок, любові до читання та бажання допомогти тим, кому непросто дістатися до польської літератури.

Чому Казахстан? Тема поляків з Казахстану завжди була мені близькою, часто піднімалася в розмовах у моїй родині. У 2010 році я підписав проект акту про репатріацію. Проте, на мою думку, цього було недостатньо. Наші співвітчизники в Казахстані дуже хочуть вивчати рідну мову, а потреба ще більша, оскільки польська мова для них майже чужа. Звідси виникла ідея відповісти саме на цей запит. Тож я організував збірку польських книжок.

І на цьому це не закінчилося. Відповідь поляків перевершила всі очікування. Нам вдалося зібрати величезну кількість книг та літератури польською мовою з широким спектром тем, стилів і жанрів. Це дозволило суттєво розширити первісний розмах акції «за земляка».

У 2017 році як його продовження було створено Фонд «Земляка». Оригінальна колекція книг мала бути відповіддю на потреби Казахстану. Завдяки її успіху сфера діяльності Фонду стала значно ширшою. Пропозиція розповсюджувати літературу рідною мовою адресована полякам, які проживають як у Казахстані, так і на Прикордоння, а також у самій Польщі. Де б виникла потреба, Фонд надає допомогу та підтримку.

Основна мета Фонду «Земляка» — організація допомоги та підготовка умов для повернення поляків із Казахстану на батьківщину. Засобами для цього є поширення знань польської мови, популяризація рідної літератури, робота поляків на допомогу співвітчизникам, які залишаються за межами країни.

Запрошую до співпраці приватних осіб та установи, які цікавляться долею поляків. Закликаю вас активно долучатися до наших кампаній. Ми відкриті до нових ініціатив, ідей та будь-якої допомоги.

Нижче ми представляємо нашу діяльність:

Книга для співвітчизника – збірка польських книг для співвітчизників з Казахстану та Прикордоння та країн Сходу, а також для шкіл, бібліотек, дитячих садків, будинків престарілих та подібних установ Польщі.

Автори для Родак – дарують свої книги польських авторів
з присвятами для поляків з Казахстану.

Видавництво Родак – польські видавництва дарують книги для поляків із Казахстану, Кресів та Сходу.

Прихильники Родака – вболівальники, які стежать за нашою командою, беруть польські книги для своїх співвітчизників. До Казахстану вони перевезли майже 130 кг, до Румунії – 100 кг, до Вірменії – 120 кг, до Москви – 100 кг, до Македонії – 50 кг, до Сербії – 120 кг та шкільне приладдя.

Листівка для земляка – полягає в розсилці різдвяних листівок, виготовлених переважно дітьми, співвітчизникам, які проживають за межами країни.

Зустрічі для земляка – організація зустрічей з письменниками, мандрівниками та іншими цікавими людьми. Вже відбулося 16 зустрічей з: Адріаном Гжегожевським, Йоанною Якс (у: Біскупець, Рембів, ґміна Вишогруд, Слупно, 2 рази в Ольштині, у Караганді в Казахстані та у Вільнюсі в Литві), Анною Сакович, Павлом Яшчуком, Пшемишнатом Борковського, Віолетти Савицької, Гелени Пьотровської та Малгожати Манельської та одна зустріч з поезією о. Твардовський з поетом – земляком з Румунії.

Урок для земляка – полягає в організації уроків для дітей та молоді, присвячених історії поляків у Казахстані, Кресах, засланнях до Сибіру та на подібні теми.

Допомога моєму співвітчизнику – надання стипендій для співвітчизників, які навчаються в Польщі та шукають роботу для співвітчизників з Казахстану.

Пікнік для земляка та вихідні для земляка – організація канікул для польських студентів з Казахстану, Молдови, Білорусі та України та репатріантів на вихідних, канікулах та канікулах у Вармії.

Бумажка для мого земляка – колекція шкільного приладдя для наших наймолодших співвітчизників з Казахстану, Литви, Молдови, України, Білорусі та Сербії.

Відпочинок для співвітчизника – організація літнього відпочинку для наймолодших співвітчизників з Казахстану.

Гміна для Родака – проект, спрямований на заохочення комун приймати репатріантів.

Дитячий садок для земляка – відкриття в 2018 році та утримання першого польського дитсадка в Казахстані.

Канікули для співвітчизника – організація Різдва для студентів та репатріантів з Казахстану, Молдови, Білорусі та України.

Мисливці на незвичайні місця, спогади та смаки – освітньо-культурний проект, адресований мешканцям ґміни Дзвежути та нашим співвітчизникам, які використовують «Канікули для земляка».

Гарний початок для мого земляка – освітньо-терапевтичний проект для дітей 2-9 років з району Щицянського району та їх опікунів.

Сад для земляка – створення освітньо-чуттєвого саду, показ іншого виміру патріотизму, представлення постатей великих поляків, які зберегли незалежність уми за кордоном.

Благодійний бал для мого земляка – організація балу на 23.11.2019, під час якого було зібрано кошти на організацію чергового свята для земляка.

Завдяки діяльності Фонду вони реалізуються, зокрема наступні цілі:

Підтримка поляків у Казахстані,

Збереження польськості шляхом поширення знань польської мови, польської культури та національних традицій.

Поглиблення зв’язків між польськими громадами,

Вивчення рідної мови та популяризація культури польської мови,

Пропагування Польщі серед польської громади, яка проживає за межами Польщі,

Інтеграція місцевих громад з поляками з Казахстану,

Розвиток культури, особливо польської мови.

(Засновник фонду Мій земляк)

Перейти до вмісту